KODUKIRI lugejareis

Algus Tallinnast  3. juuli 2021

Reisi algus kell 9.00 Talinnast, Mere pst 5 Vene Kultuurikeskuse eest.
Bussil on silt “Kodukiri – Astellaria”.

Nurga talu Järvamaal, perekond Tamm
Aed, mille rajamist alustati neliteist aastat tagasi on järjest suurenenud ja tänaseks muutunud liigirikkaks kollektsioonaiaks. Planeerimist, rajamine, hooldamine, see tähendab tööd, aga ka loomisrõõmu, mida  Terje ja Rene Tamm pannud oma koduaeda. Siin on rohkesti erinevates suurustes istutusalasid, rikkalik püsilillede valik ja palju okaspuude vorme. Peenrad kuju on erinevad geomeetrilised kujud, ringid, poolringid jm. Ehitised, mis on enamasti väikse kiiksuga, on peremehe enda ehitatud nagu ümmargune tööriistakuur, tuulik, kiigeplast, grillinurk, katusega puhkenurk, suur välibassein ja palju terrasse. Tähelepanuväärne on tarbeaed, kus  juurviljad kasvavad kastidega ümbritsetud madalates kõrgpeenardes. Terje väidab, et nende aed on nii rajatud, et hooldamine ei võta väga palju aega. Tähtis on kevadel olla rohimisega hoolas ja põhjalik, siis on suvel lihtsam. Müügil ka väike valik istikuid. Aed sai ajakirja Kodukiri 2020. a  aedade peapreemia.

Lõunasöök Tikupoisis
Imaveres Tartu maantee ja Viljandisse viiva tee ristmikus asuva Alexela tankla juures on peresõbralik restoran Tikupoiss, mille sisekujundus tuletab meelde mulgi kultuuri ja endist Viljandi tikuvabrikut. Restorani ja väliterrassile mahub einestama 150 inimest. Õues on ka taluturg.

Neeruti mõis Buxhöwden
Mõis asub Lääne-Virumaal Kadrina vallas. Esimest korda on Buxhöwdeni mõisa mainitud ajalooürikutes 15. sajandis alguses kui vennad Buxhöwdenid mõisa pantisid. Aastasadade jooksul on mõisal olnud üle kümne erineva omaniku. Tähelepanuväärne on juugendstiilis peahoone, mis ehitati 18… ja muudeti 1905. aastal Peterburi arhitekt Carl Schmidt projekti järgi. Hoone on ebasümmeetriline. Seda kujundavad mansardkorrus, arvukad voluutjalt kumerduvad frontoonid ja muljetavaldav 30 meetri kõrgune vaaterõduga torn lõunatiival. Juugendlikult voolavate joontega on enamik detaile (aknad, kaaravana kujundatud peasissekäik) ja oluline osa fassaadi pitskrohvornamendist. Pargi suurus on 3 hektarit. Pargist voolab läbi Loobu jõgi, mis selle kohal hargneb ja moodustab justkui tiigi, milles on sees väike saareke.

Praegused omanikud ostsid mõisa 2004. a ja alustasid mõisahoonete renoveerimist ja taastamist ning mõisapargi korrastamist. Taastatud on kaunis peahoone.  Park on korrastatud ja pakub meeldejäävat vaatepilti. Viimastel aastatel on mõisapargis toimunud suvekontserdid.

Kohvipaus pargis.

Vaata veel
https://et.wikipedia.org/wiki/Neeruti_m%C3%B5is_(Kadrina)
https://www.delfi.ee/artikkel/79272272/tuhkatriinust-printsessiks-neeruti-mois-on-saanud-uue-hingamise
http://moisalood.blogspot.com/2018/01/neeruti-mois-laane-virumaa.html

Perekond Sarapuu salaaed Harjumaal
Mererand väikese paadisilla ja roostikuga, männimets õuna- ja marjaaiaga, oja kaldal sirged sanglepad, rodgersiad, sõnajalad, lisaks põnev ajalugu. Iseseisvuse alguses ja piiritsooni kadudes vaatas kodu rajajatele vastu metsa kasvanud paekivivundament, vana jääkelder, võsastunud ja märg nõgesene prügimägi, aga ka vanad sirelid, ebajasmiinid, vana õunapuu. 25 aasta jooksul on haljastatud ojakaldad, maja ümbritsevad paekiviterrassid, hobutalli vundamendi sisse on rajatud ürdi- ja lõhnaaed, prügimäe kohal on igihaljad okaspuud ja lavendlid. Pigem on see metsaaed, lilleaas sisse niidetud teeradadega, pargiroosidega, hortensiatega, mitmete mõnusate puhkenurkadega,  kus erialalt muusik-produtsendist perenaine on alustamas kodurestorani ja sündmuste korraldamise ettevõttega.

Kell 18.00 Saabumine Tallinna

Reisi hind: 68 €, ajakirja KODUKIRI tellijatele hind 63 €.
Hinnas on:
1) busstransport,
2) külastustasud koos tutvustava ringkäiguga;
3) lõunasöök ja kohvipaus;
3) reisisaatja teenused.

Reisil on kaasas Kodukirja toimetuse esindajad.

Reisile registreerinutele saadame arve esitame arve kolm nädalat enne reisi.